Co jeść, by wspomóc procesy trawienne?

owoce 1

Wraz z upływem lat procesy trawienne organizmu ulegają spowolnieniu, przyczyniając się do wystąpienia licznych gastrycznych dolegliwości. Wśród najczęstszych wymienia się

kolki, zgagę, bóle brzucha, uczucie ucisku, wzdęcia czy zaparcia. Jednak w celu uśmierzenia dokuczliwych przypadłości nie zawsze trzeba sięgać po silne środki farmakologiczne, które nie pozostają obojętne na prawidłową pracę żołądka, wątroby bądź trzustki, a więc narządów wchodzących w skład układu pokarmowego. Czasem wystarczy zmienić dietę albo też podjąć kroki zmierzające ku zwiększeniu swojej fizycznej aktywności. W pierwszym przypadku pomocne okaże się uregulowanie kwestii ilości oraz częstotliwości spożywania posiłków. Dziennie zaleca się jedzenie pięciu niewielkich porcji pokarmów. Należy zwracać uwagę na produkty, z których będą one przygotowywane. Najważniejsze, aby składniki dań były świeże, niskokaloryczne (po 60. roku życia dobowe zapotrzebowanie na energię przy ograniczonym ruchu, wysiłku waha się między 2200-2400 kcal) oraz pozbawione różnego rodzaju sztucznych dodatków czy wzmacniaczy smaku. Ponadto potrawy powinny uzupełniać niedobory witamin i minerałów. Dla osób w podeszłym wieku wymienia się tu głównie wapń, magnez, kwas foliowy, żelazo, potas, a także witaminy D, C, E, B12. Co więcej, w kuchennych szafkach oraz lodówkach warto umieścić produkty bogate w błonnik bądź nienasycone kwasy tłuszczowe, a zatem chude mięsa, wędliny, ryby, mleko, jaja, płatki owsiane, musli, otręby, brązowy ryż, kaszę gryczaną, chleb żytni, owoce świeże, suszone, takie jak truskawki, maliny, porzeczki, gruszki, śliwki, daktyle, morele, figi oraz warzywa – marchewki, buraki, dynie, brokuły, nasiona roślin strączkowych, itp. Natomiast w odniesieniu do wzmożonej fizycznej aktywności, w wieku emerytalnym poleca się między innymi nordic walking, pływanie lub ćwiczenia aerobowe. Wszystkie one mają za zadanie poprawę wytrzymałości, koordynacji ruchowej, zwiększenie siły, masy mięśniowej oraz gibkości.

ML

*