Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu -  Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

Polska to nie Meksyk – nikt nie ma co do tego wątpliwości. Poza tysiącami kilometrów, jakie dzielą nas od meksykańskich, bezkresnych plaż, dzieli nas również pogoda. Kiedy my zmagamy się z pluchą i przymrozkami, w Acapulco turyści wygrzewają się pod palmami. Możemy wsiąść do najbliższego samolotu i do nich dołączyć, jednak to rozwiązanie wymaga sporych funduszy. Alternatywą dla drogiej podróży jest meksykańska kuchnia – szybkie, proste dania, które wręcz kipią słońcem. Jednym z takich dań jest quesadilla, czyli tortilla zapiekana w piekarniku z dowolnymi dodatkami. Dla meksykanów tortilla to podstawowy produkt, który wykorzystywany jest do wielu dań. Nie należy jednak mylić tortilli meksykańskiej z tą, którą wykonują Hiszpanie – według hiszpańskiej tradycji, przypomina ona gruby omlet z dodatkami, co jest przeciwieństwem dla standardowego dania Meksykanów. W Ameryce Północnej otrzymamy cienki, najczęściej kukurydziany placek, który przypomina znany nam wszystkim naleśnik. Bazą dla quesadillas są głownie sery, stąd też nazwa dania – „quesso” w tamtejszym języku znaczy właśnie ser. Dodatki to już kwestia gustu i zasobności lodówki. Farsz możemy przygotować z różnego rodzaju mięs, warzyw i innych produktów, jakie tylko mamy pod ręką. – Ser żółty to świetna baza dla wielu dań. Jest łatwo dostępnym składnikiem i doskonale sprawdza się w potrawach wymagających zapiekania. Aby jednak podkreślić smak przygotowywanych dań, wybierajmy taki, który charakteryzuje się najlepszą jakością. Do tortilli sprawdzi się ser Moniecki MSM Mońki o łagodnym smaku – nie zmieni swoich walorów podczas obróbki termicznej – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 świeże papryki kolorowe
  • 5-6 papryczek chilli
  • 2 cebule
  • 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 garść kukurydzy konserwowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego! 

*