Idealna przekąska na karnawałową imprezę

Podczas karnawału chętnie organizujemy domówki dla przyjaciół i znajomych. Aby wspólna zabawa była udana, pamiętajmy o przygotowaniu pysznego jedzenia. Doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób.

Ciasto francuskie to składnik, który zawsze powinien gościć w naszej lodówce. W kilkanaście minut można stworzyć z nim wytrawne dania, przekąski albo deser. Przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw jest bardzo trudne, ale w sklepach można zdobyć ciasto gotowe do pieczenia. W związku z tym nawet kulinarny amator będzie potrafił przygotować wyjątkowo pyszne francuskie paluchy serowe. – Aby danie nabrało bardziej wyrazistego smaku możemy przyrządzić je z dodatkiem sera żółtego. Wybierzmy taki, który nie straci swoich walorów podczas obróbki termicznej. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i też takie, które powinno się piec w określonej - nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do paluchów francuskich najlepiej użyć sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki), który po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Pokazujemy jak krok po kroku przygotować tę smakowitą przekąskę. Będzie szybko, prosto, smacznie i bardzo francusko!

Bardzo francuskie paluchy serowe:

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskie                          
  • 1 jajko                                               
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki   
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu                                  
  • papryka słodka w proszku            

 

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1:

Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

 

KROK 2:

Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

 

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto pokroić  w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem  i papryką. Następnie piec w piekarniku w  temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

*