Zamiast czekolady sezam

sezam 1

Sezam, podobnie jak słonecznik czy pestki dyni coraz częściej zagląda do naszej kuchni. Powód jest prosty – małe ziarenko to doskonałe źródło wartości odżywczych, a także ciekawy dodatek do wielu potraw. Nic więc dziwnego, że masło sezamowe jest obecnie równie popularne, jak kremy

czekoladowe czy masło orzechowe, ale na pewno o wiele zdrowsze.

Masło sezamowe zwane również tahina wytwarzane jest ze zmielonych ziaren sezamu z dodatkiem oliwy. Sam sezam uważany jest za jedno z najlepszych źródeł białka. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, proteiny, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Wpływa zatem nie tylko na prawidłowy przebieg procesów w organizmie, ale również na wydajną pracę umysłu, pamięć i koncentrację. Regulują również poziom cholesterolu we krwi, czym zapobiegają miażdżycy. Przeciwutleniacze z kolei działają spowalniająco na procesy starzenia, a więc spożywanie go poprawia wygląd skóry i włosów.

Masło sezamowe to doskonały pomysł na niecodzienne kanapki, przekąski z krakersami, a także dodatek do wielu potraw. Ze względu na w pełni naturalne pochodzenie ma długi termin przydatności. 

www.ml.pl

 

*