Nasiona chia – produkt „naj”

Zdrowa zywnosc

Nasiona chia, znane też pod nazwą szałwia hiszpańska, robią w ostatnim czasie prawdziwą furorę. Z jednej strony ze względu na ich smak i łatwość stosowania w codziennym menu, a z drugiej na właściwości lecznicze.

Okazuje się bowiem, że małe ziarenka zawierają więcej kwasów Omega-3 niż ryby morskie, które do niedawna uchodziły za ich najlepsze źródło.

To jednak nie wszystkie „naj” słynnych nasion. Zawartość żelaza jest w nich znacznie większa niż w ulubionym szpinaku Papaja, a wapni więcej niż w mleku. Ponadto zawierają antyoksydanty, ważne w zwalczaniu komórek nowotworowych, potas niezbędny dla serca, błonnik na lepsze trawienie, magnez na mięśnie i stres i wiele innych pierwiastków, których zawartość w codziennej diecie jest niezbędna.

Nic więc dziwnego, że nasiona chia poleca się jako naturalny środek w walce z depresją, obniżoną koncentracją, chorobami serca, nadciśnieniem czy problemami z trawieniem. Za ostatnie odpowiada przede wszystkim błonnik, którego w stu gramach nasion jest aż 34,4 g, co w zupełności pokrywa zalecaną przez WHO dzienną dawkę tego składnika diety. Nasiona chia doskonale odnajdują się w kuchni. Możemy dodawać je niemal do wszystkiego: sałatki, zapiekanki, jogurt. Często też nasiona te wykorzystuje się w kosmetyce.

www.ml.pl

 

*