Jak zorganizować idealny wypad plenerowy?

Czas na piknik 1

Kiedy na termometrze wzrasta temperatura, przyjemna atmosfera sprawia, że nabieramy ochoty, aby wolny czas spędzić na świeżym powietrzu. Gorące, letnie dni

są najlepszym okresem na zorganizowanie pikniku w towarzystwie rodziny czy bliskich znajomych. Taka forma wypoczynku z pewnością pozwoli się zrelaksować po ciężkim tygodniu pracy i dostarczy świetnej zabawy. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę przy organizacji pikniku, aby wszyscy uczestnicy byli zadowoleni!

Miejsce i przygotowanie

Leśna polana, park miejski lub ustronna łąka poza miastem - im dalej od hałasu i zatłoczonych ulic, tym przyjemniej będzie nam wypoczywać! Lato szczególnie sprzyja wypadom nad jezioro, pobliski staw lub wały nad rzeką, jeśli mamy więctaką możliwość, korzystajmy z uroków przebywania nad wodą. Gdy już zdecydowaliśmy, gdzie zorganizujemy nasz piknik, musimy się do niego odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności powinniśmy pamiętać o czymś do siedzenia, np. kocu i poduszkach. Jeśli wybieramy się samochodem, do bagażnika możemy włożyć leżaki oraz składane krzesełka i stolik – będzie nam dużo wygodniej. Taki wypad nierozerwalnie związany jest z jedzeniem, dlatego warto pamiętać o plastikowych kubkach, talerzykach, sztućcach, a także chusteczkach i serwetkach. Zdecydowanie ułatwi to sprzątanie i zniweluje konieczność wożenia brudnych naczyń do domu. Warto zaopatrzyć się w foliowe worki, aby po zakończonym piknikowaniu posprzątać wszystkie śmieci po sobie. Koniecznie zachowajmy miejsce w takim stanie, w jakim je zastaliśmy i dbajmy o środowisko.

Prowiant na drogę

Przebywanie na świeżym powietrzu zwiększa apetyt, dlatego nie możemy zapomnieć o  zaopatrzeniu się w odpowiedni prowiant. Wieczorny klimat doskonale podkreśli ognisko – pamiętajmy jednak, że możemy rozpalić je tylko w miejscu do tego przeznaczonym. Wygodniej będzie zabrać ze sobą mały, składany grill, który pozwoli w łatwy sposób przygotować piknikowe menu. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do grillowania. Obok tradycyjnych przysmaków, jak kiełbaski i karkówka, warto pójść o krok dalej i otworzyć się na nowe smaki – przekonuje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Warzywne szaszłyki, grillowana cukinia w marynacie czosnkowej czy gruszki w sosie serowym – to przysmaki, które wszystkim powinny przypaść do gustu. Zadbajmy o wyrazisty smak potraw doprawiając je smacznymi sosami. Klasyczną musztardę możemy zamienić na aromatyczny sos musztardowo-paprykowy, a alternatywą dla pikantnego ketchupu będzie bardzo ostry sos  piri-piri – dodaje ekspert Tarsmak. Jeśli na naszym pikniku nie planujemy grillowania, zaopatrzmy się w kanapki i owoce. Pamiętajmy o napojach chłodzących – nawadnianie organizmu w gorące dni jest szczególnie istotne!

Zadbaj o rozrywkę

Piknikowe rozmowy przy przekąskach warto uzupełnić o dodatkowe rozrywki. Dla ceniących aktywny wypoczynek polecamy zabranie frisbee albo zestawu do badmintona. Nie zapominajmy także o coraz bardziej popularnych grach planszowych – oferują świetną zabawę i pobudzają towarzystwo, dostarczając przy tym dreszczyku emocji i delikatnego elementu rywalizacji. Jeśli wybieramy się nad jezioro, weźmy dmuchaną piłkę – wodna siatkówka zawsze gwarantuje mnóstwo śmiechu.

*