Pomysłowa zupa szparagowa

 

Wyjątkowo smaczna skarbnica składników odżywczych – tak można określić zupę ze szparagów z makaronem. Tym niezwykłym pomysłem możemy zaskoczyć naszych gości, zadbać by ich podniebienia oszalały i na długo zapamiętały tę charakterystyczną kompozycję smaków.

 

Składniki:

•             Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g

•             wiązka białych szparagów

•             woda  - 0,75 l

•             sos sojowy -  1 łyżeczka

•             śmietanka słodka 18%  -100 ml

•             śmietana kwaśna 18% - 100 ml

•             masło  - 1 łyżka

•             mąka  - 1 łyżeczka

•             sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.

Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.

Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy.

Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.

 Smacznego!

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

*