Magiczny olej kokosowy

kokos

Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Używany jest zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Jest

bardzo zdrowy i ma wiele właściwości pielęgnacyjnych., nie bez powodu został więc uznany za najzdrowszy olej na świecie. Jego właściwości wykorzystywane są między innymi do walki ze zbędnymi kilogramami. Olej pochodzi z miąższu kokosa, ma delikatny smak i aromat kokosowy. Nie powoduje odkładania się tłuszczu w organizmie, za to doskonale spala kalorie. Jak dowodzą badania, jest skuteczny szczególnie w wypadku walki z otyłością brzuszną, stąd polecany jest jako świetny środek dla osób, które z powodu tego rodzaju otyłości, mają również problem z układem krążenia. Obniża również poziom złego cholesterolu w organizmie człowieka, jednocześnie stymulując produkcję tego dobrego. Osoby chorujące na cukrzycę mogą stosować go bez obaw, stabilizuje bowiem poziom cukru we krwi. Olej kokosowy ma postać stałą, a jego rozpuszczanie rozpoczyna się w temperaturze 26 stopni. W postaci przed rozpuszczeniem jest barwy białej. Jest idealny do smarowania nim kanapek, jest dobrym składnikiem do słodkich deserów, którym nadaje delikatny kokosowy aromat. Nie jest najtańszy i należy pamiętać, że jego data przydatności do spożycie zwykle jest krótka. Warto jednak w  niego zainwestować, bo jest bardzo zdrowy. Należy wybierać olej tłoczony na zimno, ten produkowany na ciepło jest pozbawiony wszelkich dobroczynnych właściwości, ma dłuższą datę ważności i jest zdecydowanie tańszy, ale nie jest wart zakupu. Olej kokosowy pomaga walczyć z wirusami,  grzybami i bakteriami. Określany jest mianem naturalnego antybiotyku. Jego zastosowanie w kosmetyce jest coraz szersze. Udowodniono, ze świetnie wpływa na poprawę kondycji włosów, jest także składnikiem kremów nawilżających. Zwalcza objawy trądziku, wygładza, uelastycznia, a także jak dowiedziono, ma właściwości związane z wybielaniem zębów, stad robi się na jego bazie pastę wybielającą.

Zdrowa Żywność

*