Kasza i owoce - letnie orzeźwienie - przepisy

Przepisy przygotowane w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

  • Mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami – przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • ok. 200 g kaszy manny
  • 6 tabliczek białej czekolady
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 kg truskawek
  • świeża mięta
  • 1 cytryna
  • syrop z kwiatów czarnego bzu

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy i studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, i dodajemy partiami do już powstałej masy z kaszy i czekolady. Mieszamy i studzimy.

Truskawki łączymy z posiekaną miętą, skórką z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu.

  • Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej – przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1.5 kg arbuza
  • 200g malin
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • 1 szk. kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200g półtłustego twarogu mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • mleko skondensowane słodzone

  

Przygotowanie:

Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je .

Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.

Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.

Smacznego!

  • Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawinyprzepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej

Składniki:

naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli i cukru
  • olej

farsz:

  • 200g twarożku śmietankowego
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.

Ciasto odstawiam na pół godziny.

Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.

Smażymy na rumiano z obu stron.

Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.

Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem.

Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.

  • Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej

Składniki:

  • 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 serek wiejski
  • 0,25 kg truskawek
  • 1 gruszka lub jabłko
  • 5 brzoskwiń
  • 25 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonej śliwki
  • 25 g ziarna słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków świeżej melisy lub mięty

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się
i przekładamy do salaterki.

Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy.

Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód
i listki ziół.

Mieszamy wszystko i podajemy.

  • Szaszłyki z arbuza i kaszy manny przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej

Składniki:

 arbuz

  • czarne porzeczki
  • ok. 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
  • cukier lub miód do smaku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

 Wykonanie:

 Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę - kasza powinna być gęsta.

Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy  kostkę.

Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.

  • Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą przepis Doroty Wdowińskiej-RozbickiejSkładniki:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy owsianej (lub jej rozdrobnionej wersji – płatków owsianych)
  • łyżka miodu

 Wykonanie:

Truskawki myjemy, osuszamy i obrywamy szypułki. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę owsianą, truskawki, wlewamy mleko i miód.  Miksujemy wszystkie składniki na gładki koktajl.

Przelewamy do szklanek i podajemy.