ZIMNA ZUPA Z AWOKADO

Marco Ghia  poleca:

ZIMNA ZUPA Z AWOKADO

ZIMNA ZUPA Z AWOKADO

Czas przygotowania: 25 minut

  • Poziom: średni

Składniki:

  • Informacje
  • Poziom trudnościŚredni
  • Czas przygotowania25
    4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
   2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
   garść natki pietruszki
   garść świeżych liści mięty
   1 mała cebula, posiekana
   sok z cytryny
   250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
   200 g zimnej wody
   sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.

GAZPACHO

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom: łatwy

Składniki:

  • Informacje
  • Poziom trudnościŚredni
  • Czas przygotowania25
    700 g pomidorów
   2 ogórki
   1 żółta papryka
   1 zielona papryka
   2 cebule
   1 ząbek czosnku
   4 kromki czerstwego chleba
   6 łyżek oliwy extra virgin
   1 łyżka octu
     sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!

Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.

Smacznego!