Cukier biały, czy brązowy

Zapomnij o cukrze, teraz słodzi się inaczej. Miażdżyca, wysoki cholesterol, kłopoty z sercem, a przede wszystkim cukrzyca to najczęstsze dolegliwości związane z nadmiernym spożyciem cukru. A tego jemy prawie dwa razy więcej niż powinniśmy. Naukowcy biją na alarm, bo cukrzyca staje się powoli chorobą cywilizacyjną.

Radzą też, by wyeliminować biały cukier z codziennej diety. Czym go zastąpić?

Miód to najpopularniejszy substytut cukru. Zdrowy, a przede wszystkim słodki, może wzbogacić smak nie tylko herbaty, ale i ciast czy nawet owoców. Te same w sobie również są doskonałym źródłem słodyczy, szczególnie w postaci suszonej, jak daktyle czy morele. Popularne stają się również syropy – daktylowy, klonowy różany, z zielonej szyszki sosny.

Cukier brzozowy, czyli  ksylitol, czy też melasa to w pełni naturalne produkty, które osładzają życie już od dziesięcioleci. Dostępne są przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Stewia z kolei znana jest również jako naturalny słodzik, a dzięki swoim właściwościom praktycznie nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, w przeciwieństwie do brązowego cukru. Ten przez lata uchodził za doskonały zamiennik białego cukru, dziś coraz częściej wymieniany jako produkt szkodliwy.

BARMAN

 

*