Faszerowana papryka

Faszerowana papryka 1

Czerwona, zielona, żółta, a nawet pomarańczowa – papryka. Warzywo, które zarówno dobrze smakuje jak i wzmacnia siły witalne. Drugi miesiąc wakacji to świetny moment na kulinarne eksperymenty z papryką w roli głównej.

Nasza propozycja na ciekawy obiad lub kolację to papryka faszerowana mięsem mielonym i makaronem w postaci ziarenek ryżu.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 200 g
  • Boczek wędzony – 200 g
  • Cebula – 3 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Sól, pieprz (czarny i ziołowy)

Wykonanie:

  1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
  3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
  4. Następnie dodajemy przyprawy.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
  6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
  7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
  8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.

Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.

Przepis został opracowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

*