Barbecue w amerykańskim stylu!

Alternatywa dla grilla? Polacy są mistrzami w grillowaniu. Karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, ale pod koniec sezonu mogą się znudzić.

Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue!

Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne) jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka lub karkówka. Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń. Pamiętajmy również, że o smaku mięsa w dużym stopniu decyduje rodzaj drewna, którego użyjemy do pieczenia

tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. Oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.

Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku

Składniki (na 4 hamburgery):

- 4 bułki pszenne

- 0,5 mielonego mięsa wołowego

- paczka boczku w plastrach ZM Pekpol

- 4 plasterki żółtego sera

- 4 plastry pomidora

- 4 liście sałaty

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

Hot-dogi  z sosem barbecue

Składniki (na 4 hot-dogi):

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol

- 1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

Żeberka barbecue z grillowaną kukurydzą

Składniki:

- 1,5 kg żeberek wieprzowych ZM Pekpol

- 200 ml ketchupu

- 40 ml miodu

- 4 ząbki czosnku

- 4 łyżki musztardy

- 20 g mielonego imbiru

- 10 g ziaren kolendry

- sól, pieprz

- 2 kolby kukurydzy

- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Ze składników przygotować marynatę. Zamarynować żeberka i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia upiec na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.

Smacznego!

*