Makaron z gulaszem
Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to
propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
- Łopatka wieprzowa – 500 g
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Marchewka - 1 średnia sztuka
- Pietruszka -1 mała
- Seler – 1/4 małej sztuki
- Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
- Sól, pieprz do smaku
- Liść laurowy - 2 szt.
- Ziele angielskie - 6-8 szt.
- Olej - 3 łyżki
- Mąka- ok. 2 łyżki
- Woda - ok. 1 litr
Wykonanie:
- Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
- Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
- Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
- Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Smacznego!