Walcz z przeziębieniem w kuchni eko

Domowe sposoby walki z chorobami i przeziębieniem, stosowane jeszcze przez nasze prababcie, często nie mają sobie równych. Apteczne specyfiki nie dorastają im nawet do

pięt, nie wspominając już o tym, że walcząc z bakteriami i wirusami, zabijają również całą nasza odporność. Zamiast więc faszerować się witaminami w postaci tabletek lepiej sięgnąć po sprawdzone domowe sposoby.

herbata ziolowa

Nie m co ukrywać, że na nasze zdrowie bezpośrednio wpływa to, co jemy i pijemy. W zdrowej diecie zdrowe ciało, a w zdrowym ciele zdrowy duch. Przeziębienie najlepiej więc przegonić gorącym napojem. Zwykła herbata może tego nie pociągnąć, warto więc wspomóc ją dodatkami. Sok z malin, miód, cytryna, imbir to doskonałe wspomagacze. Prym wiodą również herbatki ziołowe. Tu najlepiej sprawdzą się lipa, czarny bez, pokrzywa. Ich olejki można również dodać do kąpieli i urządzić sobie uzdrawiającą saunę parową.

To jednak nie wszystkie smaczne lekarstwa, po które możemy sięgnąć. Przy przeziębieniu niezbędny jest zastrzyk witamin, szczególnie wit. C. Tą znajdziemy w soku z czarnej porzeczki, dzikiej, róży, aronii, czarnego bzu. Co ciekawe, przy przypadłościach gardła świetnie sprawdzi się płukanka gorącej wody z dodatkiem octu winnego. Napar z kopru włoskiego, szałwii, babki lancetowatej to świetne lekarstwa o działaniu wykrztuśnym. 

CMB

*